Краището

Адрес: Гребен планина и Любаш планина

 

Краището е физикогеографска и историкогеографска област в Западна България и Източна Сърбия, а съвсем малка част (най-югозападната) попада на територията на Република Македония.Краището е разположено между Завалско-Планската планинска редица на север и планините Осогово, Влахина и Рила на юг. На изток достига до подножията на планините Витоша и Верила, а на запад до долината на река Южна Морава (от басейна на Дунав). То е разделено от държавната ни граница със Сърбия и Македония в резултат на редица несправедливи военни и политически договори. Краището представлява сложна мозайка от планини, котловини и дълбоко всечени долини. Основната им посока на простиране е от северозапад към югоизток.

Гребен е гранична планина между България и Република Сърбия. Разположена е източно от Руй планина между Завалската планина в България и Влашка планина в Западните покрайнини, днес отвъд сръбската граница. Планината е изградена главно от карбонски пясъчници и кредни варовици. Река Ерма, минаваща между Гребен и Влашка планина, оформя изключително красивото Погановско ждрело в Западните покрайнини. На българска територия след прокарването на границата в 1920 г. по Ньойския договор остава съвсем малка част от югоизточния склон.
Най-високият връх на планината е Дзиглина ливада, висок 1337 м. той е отвъд границата на сръбска територия.
На българска територия е връх Драговски камък (1118 м). Северното му чело му е с форма на висока пирамида, затова е наричан "Трънският Матерхорн".

Любаш (среща се и вариант Любата) е планина в Западна България, във физикогеографската област Краище. Планината е част от Руйско-Верилската планинска редица, като на югоизток склоновете и потъват в Брезнишката котловина. На север и североизток долината на река Ябланица (десен приток на Ерма) я отделят съответно от планините Стража и Завалска, а на запад долината на река Светля (десен приток на Струма) — от Ерулска планина. На югоизток чрез седловина висока 830 м се свързва с планината Черна гора. В тези си граници от северозапад на югоизток дължината ѝ е около 15 км, а ширината — до 7 км. Билото на планината не е непрекъснато, а представлява отделно стърчащи куполообразни върхове, най-висок от които е връх Любаш (Момин двор, Плешивец, 1398,8 м), издигащ се в най-северната ѝ част. На юг от него височината ѝ постепенно намалява и на юг завършва с къси и ниски ридове.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Краище

https://bg.wikipedia.org/wiki/Гребен_(планина)

https://bg.wikipedia.org/wiki/Любаш

 

Изберете маршрут

Назад