Крепост Перистера, Фотински Водопади, Баташки Снежник

Все още има свободни места.
126 лв
от 18.05.2024 07:00 до 19.05.2024 22:00
Автор Станой Арабаджиев-Тони
+359889215722
Резервирани места -:- 6
Свободни места -:- 12

 

1 ден     Крепост Перистера, Пещерата Снежанка, Фотински Водопади и Батак

 

Двудневна екскурзия в най-обширния дял на Западните Родопи - Баташка планина

Поемаме по магистрала Тракия през Пазарджик към Родопите и град Пещера.
Първата ни спирка е лобното място, на титана на Българската култура и създател на туристическото движение в България, Алеко Константинов-Щастливеца, край село Радилово.

Продължаваме със забележителностите на третия по големина град в Пазарджишка област – Пещера. Реставрираната късно-антична и средновековна крепост Перистера („Гълъбовата крепост“) отваря врати за посетители през месец Май 2015 година. Кацналата на хълма Света Петка твърдина е обявена за паметник на културата с национално значение.

Пътят ни продължава към приказно красивия подземен дворец, пещерата Снежанка. Въпреки скромните си размери, пещерата впечатлява с изключителното богатство на снежно бели калцитни образувания и дивно красиви синтрови езерца изпъстрени с пещерни перли. Определяната като една от най-красивите пещери в България, „Перлата на Родопите” се намира в местността Лилова скала. До нея се достига за около 30 минути по стръмна пътека с дължина 830 метра.

Време е да походим малко повече. От центъра на село Фотиново поемаме покрай Фотинска река към каскадата на трите Фотински водопада. Приятен горски път с дължина 4,20 км. за около 1час ще ни заведе до района на природната забележителност. Последните метри към каскадата от 3 водопада изискват малко повече внимание. Пътят назад към Фотиново ще ни отнеме малко повече време.

 

 

2 ден     Връх Баташки Снежник, Плиоценски Парк – Дорково и Крепоста Цепина

 

На сутринта се отправяме към село Нова махала и седловината Вълча поляна. От тук започва нашия път към шестия по височина връх в Родопите и втори в Баташка планина, връх Баташки снежник (2082 м.н.в.). От върха се открива шеметна панорама към безкрайното зелено море на Родопите, граничните планини Боздаг и Славянка, внушителните масиви на Пирин и Рила, язовирите Голям Беглик, Широка Поляна и Батак.

Продължаваме на запад през тучните Карлъшки (Снежни) поляни, към най-големия партизански лагер в България, лагера Техеран и град Батак.

Ще завършим пътешествието си със седалището на владетеля на Родопа планина, деспот Алексий Слав и Плиоценски парк - Дорково

 
Баташки снежник
Тръгване в 7,00 часа от София
 
Цената включва:
Планински водач
Транспорт с микробус
Екскурзоводско обслужване
 
Цената не включва:
Нощувка със закуска във Вълчановата къща - 45 лв
Храна и лични разходи
Планинска застраховка - 2 лв
 
Начин на плащане:
Всичко включено в цената се заплаща по банков път
50% депозит  до 1 седмица след резервацията
( невнесения в срок депозит е равносилен на отказ от резервацията )
Доплащане не по-късно от 11.05.2024 г
Всичко не включено в общата цена се заплаща на място