Черна Гора и Дурмитор - Върхове, Езера и Много Адреналин. Магията на Западна Сърбия

Все още има свободни места.
420 лв
от 14.08.2023 06:00 до 20.08.2023 22:00
Автор Станой Арабаджиев-Тони
+359889215722
Резервирани места -:-
Свободни места -:- 16

 

1 ден     Мокра Гора - Шарганската Осмица и Дървения Град - Мечавник

 

През Драгоман и Калотина се отправяме към селцето Мокра гора в съседна Сърбия и построения от Емир Костурица на хълма Мечавник, Дървен град.
За да се разходим по дървените улички, на „градчето“ Кюстендорф, носещи имената на някой от най-известните личности в света.

Все пак не трябва да се мотаем много, защото трябва да хванем влака в 16,10 часа. И то не кой и да е влак, а теснолинейката Носталгия.

Реставрираното ретро влакче пътува по най-атрактивната туристическа музейна железница в Европа – Шарганска осмица.
Уникалната железопътната линия преминава през най-красивите планински райони на природния парк Мокра гора.
Дългия 15,5 километра маршрут , между гарите Мокра гора и Шарган Витаси, описва истинска осмица, преодолявайки 300 метра денивелация.
По време на пътуването, което продължава 2,5 часа в двете посоки, влакчето спира на 2 панорамни площадки и гарите Ятаре и
построената специално за снимките на филма „Живота е чудо“, на Емир Костурица – гара Голубичи.

След като се насладим на невероятното приключение, което ни връща, във времето, когато „Чира“ е огласял околните планини,
ще се настаним за нощувка в кокетни бунгала, в близост до гара Мокра гора.

 

2 ден     Река Тара - Джурджев Мост и Най-Дългия Тролей на Балканския Полуостров

 

След закуска се натоварваме на микробуса и по живописните криволици на пътищата в Западна Сърбия и Черна гора,
се отправяме към дълбокия пролом на „втория по големина каньон в света, след Гранд каньон“ – каньона на река Тара и внушителния Джурджев мост.

Преди да разгледаме и да се разходим по величествения, 365 метров мост, който се извисява на 172 метра над светло сините води на река Тара,
ще вдигнем адреналина на макс, прелитайки 1050 метра, със скорост около 100-тина километра в час, над величествения каньон на река Тара,
с помощта на най-дългия алпийски тролей (Zip line) на Балканския полуостров.

И следващата ни спирка е свързана с каньона на река Тара, наричана заради кристално чистите си води, „Сълзата на Европа“,
Приятна разходка, за по малко от час, ще ни изведе до най-добрата погледна точка към внушителния каньон – Връх Чуревац,
от който се открива невероятна панорама, към дълбокия каньона на река Тара, която се вие на повече от 1000 метра под нас.

Настаняване в къщи за гости, в най-високо разположения град в Европа, град Жабляк, който ще е базовия ни лагер за изкачванията в Дурмитор.

 

3 ден     Първенеца на Дурмитор - Връх Боботов Кук и Черното Езеро

 

Ранно ставане и колективна дегустация на топлите закуски на пекарите в центъра на Жабляк.

Екипирани за еднодневен преход, във високата планина, се натоварваме на буса и поемаме към превала „Седло“, по панорамния път за Плужине.
Най-високия автомобилен проход в Черна гора е изходна точка за изкачването ни до най-високият връх на Планината Дурмитор – връх Боботов кук.

След кратко, но стръмно изкачване, включващо и кратък скален участък, обезопасен със стоманено въже, излизаме над варовиковите стени на Увита греда.

От тук до малкото изумрудено езерце Зелени вир е лесно, а гледките към снежно белите варовикови игли „Зупци“ е зашеметяваща.

Може да се каже, че истинското изкачване на Боботов кук започва от тук. Катерейки се право нагоре, по стръмната камениста пътека,
за по малко от километър трябва да преодолеем 325 м денивелация, до седлото между варовиковите кули на Боботов кук и Луцин връх.

И ако до тук беше трудно, от тук до „най-високия връх“ в Черна гора, по сипеите на пътеката, която заобикаляйки от юг скалната кула на Боботов кук,
ни извежда на варовиковия гребен над Шкръчката долина, в която синеят изумрудените Шкръчки езера и при финалното откатерване,
по краткия, лек и обезопасен скален пасаж до самия връх, трябва малко кураж и повече внимание.

След като се насладим на невероятната панорама, която се открива от „Покрива на Черна гора“, към снежно белите варовикови върхове на Дурмитор,
с бездънните дефилета на Тара, Сушица и Пива, Черна гора от край до край и час от най-високите планини в Албания и Босна,
по познатата ни вече пътека, се спускаме с повишено внимание до седлото между Боботов кук и Луцин връх.

От тук се спускаме надолу, по добре маркираната пътека, към най-голямото ледниково езеро в Дурмитор – Черното езеро.
Като в началото, през Валовити дол, по стръмната пътека, която преминава през каменна морена трябва да сме по-внимателни.
Губейки височина морената изчезва и пътеката става все по-добра, а гледките наоколо .... , не ми достигат думите.
Малко след катуна Локвице, та чак до Черното езеро, в което се оглеждат скалистите върхове Медед и Савин кук, пътеката е под дебелите сенки на гората.

 
 
вр. Боботов кук

 

4 ден     Шарбан, Шкръчкото ждрело, Връх Пруташ и Шкръчките езера

 

След закуска, отново поемаме по познатия ни вече път към сърцето на Дурмитор. Но този път ще подминем превала „Седло“ и
ще се спуснем до просторните ливади на Добри дол с извора Шабран и едноименния катун, старт и финал на днешния ни преход.

Днешното ни приключение е посветено, на емблематичния връх Пруташ, наричан от мнозина най-красивия връх в Дурмитор и Черна гора
и великолепните Шкръчки езера скътани в живописната долина обградена от най-високите върхове на планината Дурмитор.

Изкачването до връх Пруташ, по добре утъпканата и маркирана пътека, през седлото Шкръчко ждрело, е истински пир за сетивата.
А черешката на тортата е невероятната комбинация от потънали в зеленина склонове, обилно нашарени, с нереално нагънатите и
разположени напук на физичните закони, различни по дебелина и окраска варовикови пластове.

След като се насладим на невероятната панорама, към внушителната югозападна стена на гребена и Соа небеска(Небесен олтар),
свързващ най-високите върхове в планината Боботов кук, Безименен връх и Девойка, доминиращи над Шкръчките езера,
природния феномен Шарени пасови (Шарени пластове) и почти всичко на което се любувахме вчера от първенеца на планината - Боботов кук,
поемаме надолу, по стръмната пътека спускаща се по стръмния северния склон на Пруташ, към живописния циркус на Шкръчките езера.

Изкачвайки се до превала Шкръчко ждрело, ще затворим кръга и по познатата ни вече пътека ще се спуснем до Добри дол и буса.

 
 
Пруташ Шкръчки езера

 

5 ден     Огледните Върхове Шлемье и Милошев Ток и Манастира Милешева

 

Натоварваме багажа на буса, оглеждаме стаите, да не сме забравили нещо и поемаме към ски центъра Савин кук, за последна разходка из Дурмитор.

Днес ще изкачим непопулярните върхове Шлеме и Милошев ток, за да погледнем към най-високите върхове на Дурмитор и от изток.
Ще се разходим по самия ръб на скалния венец надвесен над долината Велика Калица, ще обиколим огромния кратер на пълния със сняг
дълбок понор, разположен точно до най-високата точка на връх Милошев ток
Може и да не повярвате, но днес няма да се катерим по скали, защото пътеката е само из треволяк.

След обяд, през Джурджев мост и град Плевля се отправяме към съседна Сърбия и средновековния манастир Милешева.

Светата обител е построена през първата половина на 13 век от крал Стефан Владислав на изхода на живописното ждрело на река Милешевка.
Запазените стенописи в манастирска черква са сред най-ценните и изящни образци на европейската религиозната живопис от 13 век.
Като най-известната фреска „Белия ангел от Милешева“ е сред човешките послания изпратени в далечния космос с космическите апарати Вояджър.

Нощувката е в „конаците“ на манастира Милешева, а близкия рибняк "Каньон" е перфектната опция за вечеря.

 
 
Шлеме

 

6 ден     Крепоста Милешевац, Водопада Гостилье, Сирогойно и Стопича Пещера

 

Ще започнем днешния ден с лека разходка до страховития страж на манастира и дефилето на река Милешевка – крепоста Милешевац.
Внушителните останките на средновековната крепост се извисява върху внушителна канара, доминираща над дефилето.
От Манастира до твърдината е около 3 километра с 300 м. денивелация. Като повечето са по тесния асфалтов път до село Хисарджик,
по които трудно се провира лек автомобил, а финално изкачване до цитаделата е по специално изградена каменна пътека.

По пътя към Овчаро кабларската клисура и малкия спа курорт Овчар баня, ще разгледаме 3 от най-атрактивните забележителности в планината Златибор:

Недалеч от вливането си в река Катушница, водите на река Гостилье скачат от 22 метров скален праг, образувайки уникален 22 метров водопад.
Потъналия в зеленина травертинов водопад Гостилье е най-атрактивния водопад в планината Златибор.
Няма да пропуснем и невероятната каскада от по-малки водопади и водоскоци, надолу по течението на потока.

Следващата ни спирка в Златибор е единственият музей на открито в Сърбия - етнографския музей “Старо село“ в село Сирогойно.
Уникална експозиция от 60 автентични дървени къщи и стопански постройки, от всички краища на планината Златибор, внимателно подбрани,
за да представят богатството на архитектурата и селския начин на живот в този планински район, през 19 век и началото на 20 век.

Ще отделим подобаващото се време и на най-посещаваната пещера в Сърбия, Стопича пещера, през която тече подземен поток.
Изградените каменни пътеки, мостчета и платформи позволяват да надникнем в най-красивите зали на невероятния подземен дворец.
Безспорна емблема и най-голяма атракция на пещерата, са приказно красивите каскади от изящни травертинови прегради,
образуващи басейни с невероятни размери и дълбочина, които през влажните периоди се превръщат в красиви синтрови езера.

 

7 ден     Овчар Баня, Връх Каблар, Параклис Свети Сава и Манастирите Свети Николе и Благовещение

 

След закуска се отправяме нагоре, към извисяващата се над известното с топлите си минерални извори курортно селище Овчар баня
и живописната Овчаро – Кабларска клисура на река Западна Морава, внушителна варовикова пирамида на връх Каблар,

Стръмната пътека, водеща до варовиковите отвеси на връх Каблар и скалната ниша с непресъхващия извор Савина вода и
вградения във внушителната канара параклис посветена на Свети Сава, започва от врата на хотел Дом, където нощуваме.

По добре маркирана и обезопасена със стоманени въжета пътека, виеща се между отвесните варовикови скали,
ще се изкачим и до скалистата пирамида на връх Каблар. От погледните точки на върха и по пътя се отваря невероятна панорама,
към врязаната между планините Овчаро – Кабларската клисура с Овчар баня и приказните меандри на река Западна Морава.

До планинарския дом Каблар и манастира Николе, ще се спуснем по приятна пътека, сред гъста широколистна гора.

Преди да поемем по дългия път към България и дома ще посетим и средновековния манастир Благовещение.

 
 
Каблар
 
Малко снимки от Черна гора и Сърбия
 
Тръгване в 6,00 часа от София
 
Цената включва:
*Планински водач
*Транспорт с микробус
*Екскурзоводско обслужване
*Застраховка пътуване в чужбина
*Такси за вход в НП Дурмитор
 
Цената не включва:
*Нощувки
*Атракциони 
*Билети и входни такси
*Храна и напитки
*Лични разходи
 
Нощувки и атракциони
 ( заплащат се на място в указаната валута)
*1 нощувка в Мокра гора -
*3 нощувки в Жабляк -
 къщи за гости - 39 €  (3 х 13 € )
*1 нощувка в 
*Пътуване с влачкето "Носталгия" 
*1 нощувка с вечеря и закуска 
в хотел "Дом" - Овчар баня- 2400 RSD 
*Полет над каньона на река Тара
*Входни такси за:
 
Начин на плащане:
*Всичко включено в цената се заплаща по банков път
*50% депозит  до 1 седмица след резервацията
  ( невнесения в срок депозит е равносилен на отказ от резервацията )
*Доплащане не по-късно от 14 дена преди екскурзията