Карлуково - Задънен Дол, Света Марина, Пещерите Проходна, Бърлогата, Контрабаса .....

Все още има свободни места.
64 лв
от 19.11.2023 07:00 до 19.11.2023 22:00
Автор Станой Арабаджиев-Тони
+359889215722
Резервирани места -:-
Свободни места -:- 18

 

През прохода Витиня и Златна Панега се отправяме към рая за спелеолозите село Карлуково.

Ще започнем нашето приключение в околностите на Карлуково със средновековната черква „Успение Богородично“ . Черквата, която е паметник на културата от национално значение е единствената оцеляла сграда от средновековния манастир „Викторова лъка“.

Продължаваме пътешествието назад в историята с кратка разходка до руините на ранно византийската крепост, кацнала над река Искър.

Стръмна пътека, започваща от Пещерния дом и поредица от дървени мостчета и платформи, обезопасени със стоманено въже ще ни отведе до скалния манастир „Света Марина“. Уникалния културен паметник, изграден в голяма скална ниша в отвесната скала е възстановен със средства и труда на родолюбиви Българи.

И ако си мислите, че това до тук беше приключение, то едва сега започва. Пред нас е дълбокия каньон на Задънен дол, надупчен като швейцарско сирене от безброй пещери. Тясната пътечка, с поредица от дървени мостчета и стръмни стълби, виеща се под варовиковите отвеси на каньона ни въвежда във вълшебния свят на карста.

А който иска да надникне в пещерите Бърлогата, Контрабаса, Овнарската и Зиданката трябва да си носи фенерче и да не се притеснява, че ще се понацапа и накаля, да не си мислите, че е лесно да си пещерняк.

За финал остават, обвитата със страховити легенди, за ужасяващи чудовища пещера Мурговица -Кучешката пещера и величествения скален мост на пещерата Проходна с природния феномен „Божиите очи“

Тръгване в 7,00 часа от София
 
Цената включва:
Планински водач
Транспорт с микробус
Екскурзоводско обслужване
 
Цената не включва:
Нощувки
Храна и лични разходи
Планинска застраховка - 2 лв
 
Начин на плащане:
Всичко включено в цената се заплаща по банков път
50% депозит  до 1 седмица след резервацията
( невнесения в срок депозит е равносилен на отказ от резервацията )
Доплащане не по-късно от 7 дена преди екскурзията
Всичко не включено в общата цена се заплаща на място