С Каяк през Дефилето на Река Места, Мраморната Пътека и Водопадите Ливадитис

За съжаление, свободни места няма
210 лв
от 09.06.2023 06:00 до 11.06.2023 22:00
Автор Станой Арабаджиев-Тони
+359889215722
Резервирани места -:- 18
Свободни места -:- 0

 

1 ден     Еко Пътеката Палеа Кавала, Меандрите на Места и Мраморната Пътека

 

През Благоевград, Предела и Гоце Делчев се отправяме към граничния пункт Илинден - Ексохи и съседна Гърция.

До малкото селце Палео Кавала (Стара Кавала) ни очаква - приказна еко пътека водеща ни през дивния свят на селския поток.

Продължаваме напред към най-южните склонове на Западните Родопи. Тук между родопския рид Ахладовуно и планината Леканис, извиращата високо в Рила планина, река Места или Нестос, както я наричат гърците, е издълбала 23 километрово ждрело с безброй живописни меандри. Ние ще навлезем в дивния свят на пролома, там където Места го напуска и се отправя на последно кратко пътешествие, към Егейско море.

Вкопаната в мраморната снага на Родопа планина, 5 километрова пътека, ни води навътре в дълбокото дефиле. Под нас Места се вие, като огромна змия, притисната от стръмните планински склонове, покрити с девствени гори и белоснежни мрамори.

Настаняване в хотел или къща за гости в село Токсотес. А какво е Гърция без Таверна?

 

2 ден     С Влак и Каяк през Дефилето на Река Места (Нестос)

 

Ако вчера само надникнахме в дефилето на река Места, днес ще го пресечем цялото, при това 2 пъти, с влак и каяк.

Сутринта рано, се срещаме на гарата в Токсотес с любезните ни домакини от агенция Riverland. Дружно се качваме на влака и след около 30 минути и 28 тунела и безброй запомнящи се гледки, пристигаме в Ставропули.

Тук в базата на домакините ни, надяваме спасителните жилетки и след кратък инструктаж, яхаме двуместните каяците. Преди да поемаме надолу, по спокойните води на Места, ще направим някое и друго упражнение, за да се убедите , че няма нищо трудно и страшно.

Следвайки извивките на реката, потъваме в едно от най - красивите и девствени места в Северна Гърция. Една неописуема поредица от: планински върхове, извисяващи се на повече от километър над нас ; стръмни планински склонове покрити с девствени гори, отвесни белоснежни скали, притиснали речното корито и закътани пясъчни плажове, канещите да спреш за отдих и плаж. Единствено железопътната линията, прорязала снагата на Родопите и преминаващите 2 пъти в деня влакове ни напомнят, че не сме сами в този земен рай.

Замаяни от красотата на природата може и да сте позабравили за тривиални неща като храна и напитки, но не и нашите домакини, който са се погрижили и за пикник край реката, с всичко необходимо.

След 23 километра, на вода и 8 часа изпълнени с красота и щури приключения, акостираме в приключенския парк на Ривърленд до Токсотес.

 

3 ден     Планината Хайду и Водопадите Ливадитис ( Траксони )

 

Натоварваме багажа и поемаме по безкрайните серпентини на регионалния път през планината Ахладовуно ( Чал ).

Завой след завой се изкачваме все по нагоре, за да достигнем до погледна точка, издигаща се на 800 метра над нагънатите като хармоника меандри на Места. Усещането, че се реем като птици, над дълбокото ждрело, ни съпровожда чак до малкото селце Комнена, от другата страна на планинския рид.

През Ставропули се отправяме към село Ливадитис в сърцето на рида Хайду – част от Арденския дял на Родопа планина.

Малко след селото слизане от буса и поемаме през вековната букова гора към водопадите Ливадитис.

Стръмната, но добре поддържана пътека ни води, надолу, към целта ни. Малко след като пресечем паянтов мост, над живописен поток,изоставяме пътеката и се спускаме до основата на по-малкия от двата водопада Ливадитис.

След като се насладим на феерията на 30 метровия водопад, се завръщаме обратно на пътеката и след малко достигаме билен разклон с дървен навес и погледна точка с невероятна панорама, към околните върхове и скалните отвеси с малкия водопад.

Продължаваме надолу, край пътеката се редуват множество информационни табла, а грохота на водопада ни подсказва, че сме близо до целта си. По-големия от водопадите Ливадитис е с пад на водата около 40 метра, което не пречи на гърците да го титулуват „най-големия водопад на Балканите“.

По добре поддържаната и вече позната ни еко - пътека се изкачваме до малкия дървен навес. Хвърляме последен поглед към по-малкия водопад и продължаваме нагоре по билото, до горска поляна с добре устроена пикник зона с беседка и чешма.

Вече можете да отдъхнете, от тук до асфалтовия път, където ни чака буса е „равно“.

Прибираме се в България през Драма и ГККП Илинден.

 
 
ливадитис
Тръгване в 6,00 часа от София
 
Цената включва:
*Планински водач
*Транспорт с микробус
*Екскурзоводско обслужване
*Застраховка пътуване в чужбина
 
Цената не включва:
*Нощувки
*Атракциони  
*Билети и входни такси
*Лични разходи
 
Нощувки и атракциони
 ( заплащат се на място в указаната валута)
*2 нощувки в  Ксанти -
*Каяк пътешествие през
каньона на река Места - 40 €
 
Начин на плащане:
*Всичко включено в цената се заплаща по банков път
*50% депозит  до 1 седмица след резервацията
  ( невнесения в срок депозит е равносилен на отказ от резервацията )
*Доплащане не по-късно от 14 дена преди екскурзията
*Всичко не включено в общата цена се заплаща на място